Elektrikli arabalara rakip olacak yakıtın sonuna gelindi. Tesla, TOGG gibi markalara rakip olmaya gelen bu yakıt aynı zamanda çevre dostu. Litre fiyatının da 29 TL olması öngörülüyor.

E-Yakıt Geliyor

Porsche ve ortakları CO2 nötr e-yakıt üretiminde ilerleme kaydetti. Yenilikçi doğrudan hava yakalama teknolojisi co2 ile yeşil hidrojeni birleştirerek e-yakıtlar için metanol üretiliyor.

Şirket Şili’de ki üretim tesisinde ilerleme kaydetti. Bir sonraki adım ise atmosferden doğrudan hava yakalama teknolojilerini geliştirmek olacak.

Hidrojen ve CO2 İle Etkileşime Giriyor

Hidrojen ve CO2 bir sentez işleminde birleştirilerek metanol elde ediliyor ve bu da e-yakıt üretmek üzere işleniyor.

DAC, rüzgarla üretilen enerjiyle çalışan elektroliz kullanılarak tesiste üretilen yeşil hidrojenle birleştirmek için atmosferdeki CO2’yi yakalıyor.

Su Önem Taşıyor

Atmosferden CO2 çıkarmanın ilk aşaması, CO2’yi hapseden bir filtre malzemesinden geçirmeden önce büyük kir parçacıklarını gidermek için havayı temizlemek. Bu işlem bittikten sonra CO2 malzemenin ısıtılmasıyla çıkarılıyor ve geriye yan ürün olarak sadece su kalıyor.

E- Yakıt Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Çıkarılan raporlar doğrultusunda 60 milyon sterlin değerindeki pilot tesiste üretilen yakıtın üretim maliyetinin litre başına 43 sterlin olacağı tahmin ediliyor. Endüstriyel ölçekte düşündüğümüzde maliyetin litre başı 86 peniye kadar düşüyor. Bu da Türk Lirası değerinden 29 TL’ye denk geliyor.