Milli Eğitimde beceri modeline geçiliyor. Bakanlığın aylardır üzerine çalıştığı müfredat değişikliği planı esas olarak beceri temelli eğitim modeline geçişi sağlıyor. Bugüne kadar uygulanan kazanım temelli eğitim modelinin mevcut ders sayısı, konuları ve ağırlığı itibariyle hem öğretmeni hem öğrenciyi zorladığı görüşü hakim.

Sonuç değil süreç odaklı

Türkiye Gazetesi’ne konuşan Muhammet Tosun müfredat değişikliği ile artık sonuca değil sürece odaklanılacak, öğrencinin telaşı azalacak, yüzeysel öğrenme yerine konulara yoğunlaşabilecek dedi. Mahmut Özay’ın haberine göre değişikliği gerekli bulan kişilerden biri de eğitimci yazar Müjdat Ataman. Müjdat Ataman konuyla ilgili ‘’Müfredat değişikliği gerekli mi, birçok nedenden dolayı önemli ve gerekli. Okuduğunu anlama ve temel matematik okur yazarlığı gibi iki becerimiz yerlerde. Türkçede sınıfı geçme notunu değiştirerek kanayan yarayı durdurmayacağımız da kesin, o zaman evet müfredat değişmeli ama nasıl… Alanda çalışan öğretmenler, sendikalar, akademisyenler, bakanlık yetkilileri, STK’lar bir araya gelerek görüş belirtmeli, yani mutlaka çoklu akıl devreye sokulmalı. Ve daha da önemlisi öğrencilerin de müfredata dair görüş belirtmeleri önemsenmeli.

Kademeli uygulama

Yeni müfredat, 2024-2025 eğitim öğretim döneminde, okul öncesi, 1, 5 ve 9’uncu sınıflardan itibaren kademeli şekilde uygulanacak.

Editör: Deniz Beyatlı