Meb Haber

Anemi: Anemi Nedir, Nasıl Geçer? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri!

Kan yapımında en gerekli olan vitamin D, folik asit ve B12 vitaminlerinin alınmasıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte anemi yani kansızlık olarak bilinen sorun yaşanır.

Abone Ol

Hayatınız da kan oldukça gerekli olan bir yaşam kaynağıdır. Doğal olarak besinlerden elde edilen vitamin ve mineraller sayesinde kan üretimi gerçekleşerek yaşam için değerli olan kan vücuda kazandırılır. Vücudun kan üretmesi için insanların dengeli bir şekilde beslenmesi ve gerekli besinleri tüketmesi gerekir.

Kan yapımında en gerekli olan vitamin D, folik asit ve B12 vitaminlerinin alınmasıdır. Yetersiz ve dengesiz beslenme ile birlikte anemi yani kansızlık olarak bilinen sorun yaşanır. Kansızlık insanın bitkin halsiz düşmesinde rol oynar. Tedavi edilmediği durumlarda kişi kendini yorgun ve halsiz hissetmektedir.

Kansızlık birçok sağlık sorununu beraberinde getirir. İleri boyutlardaki kansızlıklarda organların oksijensiz kalması söz konusudur. Hemoglob’in kandaki düzeyi erkeklerde 13g/dl kadınlarda ise 12g/dl’dir. Daha ufak çocuklarda 6 yaş ve 6 ay bebeklerde hemoglobin düzeyi 11 g/dl altı normal değer kabul edilir.

Kansızlık (Anemi) Nedenleri Nelerdir?

Vücut belirli oranda vitamin ve elementlere ihtiyaç duymaktadır. Bu nedenle günlük ihtiyacınız olan vitamin ve mineralleri karşılamak için besinlere ihtiyaç duyulur. Demir ihtiyacını karşılayamayan vücutta kan azalır ve vücut demir eksikliğine maruz kalarak anemi durumu ortaya çıkar.

Bazı hastalıklara daha kolay yakalanma riski oluşur. Vitamin eksikliğinden kaynaklanana anemi eksikliği folik asit ve B12 eksikliğinin olmasıdır. Bazı hastalıklar nedeni ile demir bağırsaklardan emilmediğinden kansızlık durumu ortaya çıkar. Gastrointestinal ve çöl yak hastalıkları nedeni ile vücut yeterli miktarda demir alsa bile emlim olmadığı için kansızlık sorunu ortaya çıkar.

Kansızlığın Anemi Belirtileri

Anemi belirtileri şiddeti az ya da şiddetli anemi belirtisi olarak seyredebilir. Aşırı şiddetli durumlarda hastada bazı semptomlara rastlamak mümkündür. Hasta bu durumda kötüye gidebilir. Kansız kişilerde genelde vücudun bazı bölgelerinde çatlaklıklar görülmektedir.

Soluk bir ten rengine sahip olan hasta halsiz ve bitkin olabilir. Yaşamı tehtit etmeden mutlaka erken tedaviye başlamak gerekir. Kansız bir kişinin elleri ve ayakları yaz kış soğuk olabilir. Dinlendiği sürede bile hasta kendini sürekli olarak halsiz ve yorgun hissedebilir. Eklem ağrıları ve aktivitelerde güçlük çeken hasta günlük işlerinde bile zorluk çekebilir.

Kansızlık (Anemi) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kansızlık tedavisinde hastaya genel olarak folik asit ve B12 takviyesi, demir takviyesi ve kan iğneleri verilebilir. Genelde hamilelik döneminde demir hapları ve kan iğneleri anne adayı ve bebeğin gelişiminde katkı sağladığı için verilmektedir.

Yapılan tedavi 3 ila 6 ay boyunca kansızlık çeken hastalara uygulanır. Hamilelerde ve normal hastalarda alınan takviyeler farklı olabilir.