Nasa ve Space X araçlarından sonra uzay hakkında en çok merak edilen konuyu tüm açıklığıyla anlatacağız. Ay’dan getirilen değerli taşın çalınması nasıl gerçekleşti? Uzayla ilgili ilgi çekici konular öğretmenhaber.org’da…

Ay Taşı Hırsızlığı!

1969 ve 1972 yılları arasında Astronotlar gerçekleşen Apollo görevleri sayesinde Ay’ın yüzeyindeki çeşitli bölgelerde bulunan taş parçası, Ay kayası ve toz örneklerini incelemek üzere Dünya’ya getirdi. Ağırlıkları 382 kg olan yaklaşık 2.220 numune Dünya’da yerini aldı.  Getirilen numunelerin çoğu Nasa’nın Johnson Uzay Merkezinde ki Ay Örnekleri Binası’nda muhafaza ediliyor

2001 Yılında Nasa’da stajyer olarak başlayan Thad Roberts biraz problemli bir gençti. Nasa’nın Thad’ı stajyer olarak işe alması belki de çalışanları ile ilgili yaptıkları en büyük hataydı. Thad bu numunelerin çok da güvenli saklanmadığını düşünüyordu. Bu yüzden etraflıca bir soygun için planlar başladı. Bu tarihin en büyük “Ay Hırsızlığı” olacaktı.

Thad Roberts Planlarını Tek Tek Uyguladı

Haziran 2002’de soygun plana hayata geçirildi. Roberts ve stajyer arkadaşları gece gizlice Johnson Tesisleri’ne giriş yaptılar. Anahtar kartlarını kullanarak Ay’ın numunelerin olduğu bölüme kadar gittiler. Gerçekten de onların da söylediği gibi güvenlik zaafı fazlaydı.  Kasanın bulunduğu bölüme gelen üç arkadaş kasayı açamamayı hesap etmemişlerdi. Kitli olan kasa bir türlü açılmıyordu. Stajyerlerden biri olan Tiffaniy Fowler kasayı direk götürmeleri gerektiği fikrini attı. Bu durumun mantıklı gelmesiyle üç stajyer Ay numunesini kasayla birlikte çaldılar. İçinde 101 gram regolitin olan kasayı alıp götürdüler.

Değeri 21 Milyon Dolar!

Önemli bir numune barındıran kasayı çaldılar ve bir otele yerleştiler. Adı regolitin olan taşın 2002 yılında ki piyasa değeri 21 Milyon Dolar olarak görülüyordu Roberts kendine takma adı olarak Orb Robinson’u seçti. Robinson adıyla sırada en zorlu olan görevi yani taşı paraya çevirmek vardı. Belki de NASA taşın çalınma ihtimalini yasa dışı satış ve pazar bulmalarının imkansız olarak gördüğü için güvenlik zaafını önemsemediler. Nitekim öyle oldu takma adıyla beraber taşı satmak için Belçikalı olan minerolojiste gittiler. Minerolojistin adı Emmermann idi. Emmermann gelen stajyerlerin getirdiği numuneden şüpheli bir satış olduğunu anladı. Durumu anında FBI’a bildirdi. Tabiki FBI’dan habersiz Roberts yani takma adıyla Orb Robinson satış için Emmermann’ın yanına gitti.

Satış İçin 20 Temmuz’a Randevu Verildi

Emmerman numuneyi satın almak için anlamlı bir günü seçti. O da Apollo 11’in yıldönümü idi. 20 Temmuz’da satış için buluşuldu ve o esnada Emmerman FBI ile beraber ortak çalıştı.  Bunun sonunda Ay Taşı’nı çalan hırsızlar kıskıvrak yakalandı. Elebaşı olarak kabul edilen Roberts tam 8 sene cezaya çaprtırıldı. İki kadın arkadaşı da 3 yıl şartlı tahliye ile serbest bırakıldı ancak bunun karşılığında her biri NASA’ya 9.000 dolar tazminat ödemeyi kabul etti.

Ay örneklerini incelemek bizi doğal uydumuz anlamında çok şey öğretiyor. O yüzden bu numuneler tarihi önem taşıyor. Roberts ve arkadaşları Johnson tesislerine gece rahatlıkla girmiş olabilir ancak bu numuneleri elden çıkarmak çalmaktan daha zor görünüyor.

Editör: Birkan Erel