Kahramanmaraş merkezli yaşanan iki deprem Hatay ve Maraş’ta büyük yıkıma yol açtı. 10 binlerce vatandaşımızın hayatını kaybettiği büyük afette hayat normale dönemiyor. Okulların açılmasına artık kısa bir süre kaldı. 1 Eylül itibarıyla öğretmenlerin seminerleri başlayacak, yılsonu semineri uzaktan yapılmıştı ancak sene başı seminerinin evrak işleri sebebiyle yüz yüze yapılması planlanıyor. Depremde en ağır yarayı alan 2 şehirden biri olan Kahramanmaraş’ta ise gerek mevcut öğretmenlerin gerek yeni göreve başlayacak öğretmenlerin sıkıntıları çözülmüş değil. Eğitim İş Şube Başkanı ve Birleşik Kamu İş Sendikası Başkanı Fuat Kuyucu haber merkezimize açıklamalarda bulundu. Kuyucu barınma sorununun en büyük problem olduğuna dikkat çekerken önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirtti. Başkan Kuyucu’nun açıklamaları şu şekilde; ‘’Barınma sorunu en büyük problem, 1 Eylül’de semineler başlayacak. Mevcut öğretmenlere dahi büyük bir oranda konteyner çıkmadı. Konteynere talep haliyle fazla fakat çıkmıyor. Özellikle yeni atanan öğretmenlerin hiçbir düzeni yok, mevcut görevde olan öğretmenler sorunlar yaşıyor halk sorunlar yaşıyor bu birbirini tetikleyerek Kahramanmaraş’ın genel yaşam kalitesi doğrudan etkileniyor. Kentte ekonomik durum kötü halk yaşamış olduğu felaket travmasının ardından bir de ekonomik travmayla mücadele ediyor.

'KAHRAMANMARAŞ'TA EV KİRALARI 15 BİN TL'

Kiralık ev konusunda gerek halk gerek eğitim emekçileri problem yaşıyor. Geçtiğimiz yıl depremden önce 3.000 – 4.000 TL bandında olan ev kiraları şuanda 15.000 TL üstünü çıkmış durumda. Ev sahiplerine 5.000 TL kiracılara ise 2.500 TL kira yardımı yapılıyor. Fakat yeni atanan öğretmenler bu yardımdan faydalanamayacak. Öyle ki 15.000 TL’ye ev kiraladığınızda 2.500 TL ne kadarını karşılar? Bir öğretmen tek başına bir ev kiralamak istersen en küçük daire 1+1’i 8 – 9 bin TL’ye kiralayabilir. Ev biraz daha yaşanabilir olduğunda, büyüdüğünde rakamlar 15 bin TL üzerine çıkıyor. Bir öğretmen ne kadar maaş alıyor? Nasıl geçinebilir? Özellikle yeni atanan öğretmenlerin düzeni olmaması sebebiyle masrafları artıyor. Kentin bu genel ekonomik yapısı sosyal – temel hayat kalitesini doğrudan etkiliyor.

'MİLL EĞİTİM ADIM ATMALI'

Örneğin Emniyet Müdürlüğü kendi personeli için konteyner kent kurdu. Milli Eğitim Müdürlüğümüzün de bu konuda çalışma yapması gerekiyor. Bu AFAD’ın tek başına organize edebileceği bir hadise değil Milli Eğitim Müdürlüğünün bu konuda adım atmasını bekliyoruz.

'KONTEYNERLER ÇÖZÜM DEĞİL'

Konteynerler da kalıcı çözüm değil. Bu yıl sıcaklıklarda rekor kırıldı, kliması olmayan konteynerler daha dışarıdan daha sıcak oldu. Bu konteynerlerin çoğunun yalıtımı yok yazın sıcak kışın soğuk oluyor. Bu sebeple TOKİ’nin çalışmalarını hızlandırmasını bekliyoruz. Aynı zamanda TOKİ yeterli sayıda konut inşa etmeli. Bakınız burası çok önemli ‘YETERLİ SAYIDA’ inşa edilmeli ki barınma sorununun bir problem olmaktan çıkarırız hem de kira fiyatları düşer. İnsanın en temel ihtiyaç listesinde barınma ve karnını doyurma bulunur. Kentte deprem sebebiyle konut sıkıntısı yaşıyoruz deprem ve ekonomik sürecin birleşmesiyle de temel gıda ulaşımında pahalılık yaşıyoruz.

'DERSLİK PROBLEMİ YAŞIYORUZ'

Görevli olduğum okulda 2.500 öğrencimiz var depremden önce de derslik konusunda problem yaşıyorduk. Ortalama 40-45 öğrenciye aynı sınıfta ders veriyorduk. Deprem sebebiyle bu sayı 55-60’lara çıkacak. Böyle bir ortamda eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmeye çalışacağız. Bu sebeple sorunların daha yüksek sesle tartışılmasını ve bir an önce çözüm bulunmasını talep ediyoruz.’’ ifadelerine yer verdi. KAYNAK: HABER MERKEZİ

Editör: TE Bilisim