Bebekler ilk iki ay geğirme, ağlama, öksürme ve esneme gibi sesler çıkarırlar. Bebekler 2 ile 5. aylar arasında gıgıldama sesleri çıkarırlar ve gülümserler. Bebekler 4 ile 8 aylık zamanlarda agulamaya başlarlar. Bebekler 6. aylarından sonra heceleri yinelemeye başlarlar. Bebekler ilk sözcüklerini 8-18 ayları arasında söylerler.
2 yaşındaki bebeklerin sözcük dağarcığı 200 kelime olurken 2,5 yaşında 400 kelimeye ulaşır. 3 yaşına gelmiş bebekler cümle kurabilir hale gelmektedir. 3,5 yaşındaki bir bebeğin kelime haznesi 1000’den fazladır. Artık 4,5 yaşına gelen bebek kendini rahatlıkla ifade ederek konuşabilir.
Bebeklerin dil gelişimi sosyal, algısal, kavramsal, bilişsel ve dilsel işlevlerden etkilenmektedir.
Çocuklarda Dil Gelişimini Etkileyen Faktörler
Çocuklar işitsel stimülasyon ile bebekken sesin nereden geldiğini anlaması ve gürültüden korkmaktadır. Çocuklarda dil gelişimi için kulak temel unsurlardan biridir. Bebekler belirli sesleri birleştirmeyi dokuz aylıktan daha küçükken öğrenir. Bebeğin kelimeleri taklit etme yeteneği 12. ve 15. aylarında artar.
Çocuk psikologları 2 ile 3 yaş arasındaki çocukların 3 ile 5 kelime içeren cümleler kurabildiğini belirtmektedir. 2-3 aylarındaki bebekler, kendilerine söylenenleri anlayabilmektedirler. 2 yaşında sonra ‘arabayı tut’ gibi talimatları yerine getirmektedirler. 2 yaşından sonra bebekler bir maddenin altında, üstünde, önünde gibi konumlarını anlayabilmektedirler. 18 ile 24 ay arasında olan bebeklerin en az 20 en çok 50 kelime haznesi olmaktadır.
Ebeveynler Çocukları İçin Ne Zaman Endişelenmelidir?
Çocukların gelişim hızları farklılık göstermektedir. Fakat bazı genellemeler vardır. Eğer çocuğunuz 1 yaşından küçük ise seslere ya da kelimelere herhangi bir tepki vermiyor ise bir uzmana gidilmesi önerilmektedir. Çocuğunuz 1 yaşında ise mimik ve jest yapmıyor, güle güle gibi şeyleri söylemiyorsa, çocuğunuzu bir uzmana götürmeniz gerekmektedir.
Farklı bir nokta ise, 1 yaşından büyük olan çocuğunuz konuşmak yerine jestlerini kullanmayı tercih ediyor ise bir uzman tarafından görülebilir.
Eğer çocuğunuz 2 yaşında ise kelime üretmiyorsa ya da duyduğu sesleri tekrarlamıyorsa, bir uzmana danışılması gerekmektedir.
Çocuğunuz kendi yaşıtlarını anlamada zorluk yaşıyorsa, basit komutları dahi anlamıyorsa, tuhaf bir sese sahip ise bir uzman tarafından görülmelidir. Çocuğunuzun dil sorunu ile önlem aldığınızda olası problemler önlenebilmektedir.
Çocuklarda Dil Gelişimi Nasıl Teşvik Edilir?
Çocuklar yetiştikleri ve bulundukları çevrelerden etkilenmektedirler. Çocukların dil gelişimini etkileyen en büyük faktör de çocuğun büyüdüğü ortamdır.
Çocukların kendilerini doğru ve düzgün bir şekilde ifade edebilmeleri için anne babaları tarafından olumlu uyarılmaları gerekmektedir. Çocukların sağlıklı bir iletişim kurmaları için onlara zaman ayrılması gerekmektedir.
Çocuklarınız bebekken dil gelişimleri için onlara şarkı söyleyebilir, oyun oynayabilir ya da masallar okuyabilirsiniz. Ebeveynler sağlıklı bir dil gelişimi için çocukları ile oldukça basit, yavaş ve doğrudan konuşmalıdır. Doğru dil kullanımı bu açıdan oldukça önemlidir.