Ülkemizde enflasyon 2022 ve 2023 yıllarında derinden hissedildi. 2018 Cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası yükselişe geçen enflasyon, pandemi ve deprem ile birlikte yüksek seviyeye ulaştı. Böyle olunca paraların fiziki ve alım satım değerlerinde büyük değişiklikler yaşandı. Gündem bir süre 500 TL ve 1000 TL banknotların basılacağı yer alırken bu iddialar Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Hafize Gaye Erkan tarafından yalanlanmıştı. Ancak Mart ayından bu yana bozuk paralar ile ilgili çeşitli iddialar gündeme geldi ve bunlardan bazıları gerçekleşti. Özellikle 50 kuruş ve 1 TL sahiplerini ve biriktirenleri yakından ilgilendiren gelişmeler neler?
Türkiye’nin Gündemi Bozuk Paralar
2022 yılında TCMB almış olduğu karar ile 1 TL ve 50 Kuruşların gramajlarında değişikliğe gitmişti. Yüzde 30 oranında düşürülen 1 TL ve 50 kuruşların ağırları bazı sorunları beraberinde getirdi. Yeni 1 TL’lerin bazı yiyecek ve içecek otomatlarında geçmediği belirtildi. Yazılımcılar da bu konuda tedbirlerini alarak güncellemelerini yaptı.
Esnafın talebi ise 1 TL ve 50 kuruşların artık alışveriş yaparken yetmediği bu sebeple 2 TL ve 5 TL’lik madeni paraların basılması oldu. Ancak bu talep karşılık bulmadı ve herhangi bir yeni para üretimine geçilmedi. Esas problem ise tam da bu noktada başladı.
Artan enflasyon sebebiyle esnaf ve büyük marketler bozuk para yetiştirememeye başladı. Güncellenen fiyatlar küsuratlı kalınca, işletmeler 1 TL ve 50 kuruş temin etmekte güçlük yaşamaya başladı.
Birçok esnaf dilencilerle anlaşarak 1 TL ve 50 kuruşlarına talip oldu. Bazı iddialar ise işletmelerin 100 TL’lik madeni paraları 110 TL olarak aldığı yönünde. Çaresi kalmayan esnaf çok zor durumda kaldığında parayı parayla satın almaya başladı.