Madeni bozuk para sıkıntısı yaşanırken bir yandan da ekonomistlerin açıklaması adeta bozuk parası olanlara son uyarı niteliğinde oldu. 5 TL ve 10 TL’lik madeni paralar basılacak! Ayrıntılar haberimizde…

Yeni Bozuk Paralar Basılacak

1 TL madeni bozuk para 6.6 grama düşürülmüştü. Eski gramajı 8.2 gram idi. 50 KRŞ madeni paranın gramajı ise 6.8 gramdan 5.5 grama düşürülmüştü. Böylece madeni paraların gramajında yüzde 30’luk bir maliyet düşüşü yaşanmıştı ve bir süre bu durum idare edildi. Üretim maliyetini de olumlu yönde etkileyen bu durum enflasyonun durdurulamayan hızı karşısında yeni yöntemlere başvurulması gerektiği ortaya çıktı.

Ekonomistlerin gündeme attığı 5 TL ve 10 TL’lik madeni bozuk paraların çıkacağı yönünde. Eğer bu bozuk paralar piyasaya sürülürse 50 KRŞ ve 1 liradan geriye eser kalmayacak ve tedavülden kalkacak.

5 TL ve 10 TL Madeni Bozuk Paralar İçin Tarih Verildi mi?

Ünlü ekonomist Şeref Oğuz “Hiçbir şey alamayan 5 lira yanı sıra 10 liralık kâğıt para, metale dönüşürken 1 liranın altındaki metal bozukluklar artık basılmayacak” açıklaması yapmıştı. Merkez bankası daha önceden bu iddiaları yalanlamıştı. Ancak ekonomistlerin yeniden gündeme getirdiği bu konulardan sonra merkez bankası sessizliğini koruyor. Herhangi bir yalanlama gelmedi ve yakın zamanda bu bozuk madeni paraların piyasaya sürüleceği iddia ediliyor.

Editör: Birkan Erel