Bu noktada karşımıza bazı elementler çıkıyor. Bakır, Çinko ve Nikel elementlerinin özel bir formülle bir araya getirilerek maddeni paranın hammaddesi elde edilmiş oluyor. Bu karışımı da Darphane ve Damga Matbaası hazırlıyor.

ÜRETİM SÜRECİ

Hammaddenin elde edilmesinin ardından üretim süreci başlamadan önce hammadde kalitesi mutlaka testten geçiriliyor. Yapılan ölçümlerin ardından sorun bulunmadığına emin olunduktan sonra ise üretim süreci başlıyor. Darphanede bulunan yenilikçi teknolojilere sahip üretim makineleri dakikada 9 preste ortalama 750 madeni para üretebiliyor. Makinelerin bir diğer özelliği ise kaliteli pullar üretebilmesi.

Özel tasarlanmış damgalarla Darphane makinelerinde hammadde işleniyor. Damgalar her bir madeni para için özel olarak tasarlanmış ve kendine özgü desenlere sahip. Bu desenleri makineler hammadde yüzeyine işleyerek 5 kuruş, 10 kuruş, 25 kuruş, 50 kuruş ve 1 TL gibi farklı pulların üretimini sağlıyor. Madeni pullar daha sonra; 1 lira değerindeki pullar 100'lük, 50 kuruş değerindekiler 150'lik, 25 ve 10 kuruş değerindekiler 200'lük, 5 kuruş değerindekiler 300'lük ve 1 kuruş değerindekiler ise 400'lük paketler halinde düzenleniyor.

Paketlenen pullar, ağırlık testini geçmeleri durumunda özel kutulara yerleştirilerek Merkez Bankası’nın yolunu tutuyor. Ağırlık testi; her paketin eksiksiz sayıda madeni para içerdiğinden emin olmak için yapılıyor.

Editör: Deniz Beyatlı