Haber

Uzman Öğretmen Sınavı Adım Adım Kalkıyor

Milli Eğitim Bakanlığı uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sınavını kaldırmak için yoğun mesai harcıyor. İşte uzman öğretmenlik hakkında son gelişmeler...

Abone Ol

Eğitim dünyasının son zamanlarda en merak ettiği konuların başında uzman öğretmenlik geliyor. Geçtiğimiz yıl düzenlenen sınav ile uzman öğretmen sayısı 500 binin üzerine çıkmıştı.

2006 yılında ilk kez düzenlenen uzman öğretmenlik sınavı o dönem tartışmalara konu olunca 16 yıl boyunca rafa kaldırıldı.

Kariyer basamakları öğretmenlerin adeta kanayan bir yarası haline dönüştü. 2022 yılında ise Prof. Dr. Mahmut Özer bakanlığında öğretmen kariyer basamakları yeniden hayata geçirildi. Yine tepkiyle karşılanan kariyer basamakları, yıl ve sınav şartı ile değiştirildi. Ancak kanunen öğretmenlerin unvan alabilmesi için sınav yapılması gerekiyor.

Önceki Bakan Mahmut Özer, gelen tepkiler üzerine sınavı nispeten kolay bir hale getirdi. Bakanlık görevinden ayrılmadan seçimden önce ise öğretmenlik meslek kanununun değişeceğine yönelik sözler verdi.

Ancak, Özer'in siyasi kariyerine Ordu milletvekili olarak devam etmesiyle, Milli Eğitim Bakanlığı koltuğuna, bakanlıkta tanınan ve etkili bir isim olan Yusuf Tekin getirildi.

Birçok sorunu tabiri caizse kucağında bulan Bakan Yusuf Tekin, öğretmenlerle doğrudan temas kurabilmek adına Öğretmenler Odası Buluşmalarını başlattı. Gerek bu buluşmalarda gerekse kamuoyunda Bakan Tekin, uzman öğretmenlikte sınav istemediğini ancak kanunen yapılması zorunlu olduğunu ifade etti.

Edinilen bilgilere göre ve MEB'den gelen açıklamalar göre uzman öğretmen ve başöğretmen sınavlarının kaldırılması için hukuki zeminin oluşması bekleniyor. Bunun yolu da öğretmenlik meslek kanunundan geçiyor. Öğretmenler bu konuda çalışmaların bir an önce tamamlanarak meclis onayına sunulmasını bekliyor.

Uzman öğretmenlikte yıl şartının değişmesi beklenmiyor. Ancak ücretli öğretmenlikte geçen süre uzman öğretmenlik süresine dahil edilmesi gündemde. Esas sürpriz ise başöğretmenlikte bekleniyor. Belirli bir yılı dolduranlara doğrudan başöğretmenlik verilmesi gündemde.

Uzman öğretmenlik sınavı 19 Kasım 2023 Pazar günü 81 ilde çevrimiçi olarak yapılacak. Adaylara çoktan seçmeli 100 soru sorulacak. 70 puan alan öğretmen uzman öğretmenliğe hak kazanacak. Uzman Öğretmen olabilmek için; 1- Meslekte 10 yılı tamamlamak 2- 180 saatlik uzman öğretmen eğitimini tamamlamak 3- Sınavdan 70 ve üzeri puan almak gerekiyor.