Kalp krizi geçirme belirtileri nelerdir ve müdahalesi nasıl olmalıdır? Kalp rahatsızlığı bulunan veya bulunmayan kişilerde; kalp krizi ani gelişen ve kimi zaman çok küçük belirtileri bulunan ağır bir rahatsızlıktır. Kalp krizi riski olan veya olmayan kişilerde meydana gelebilmektedir.
Göğüs ve çevresinde başlayan sızılar bile bu rahatsızlığın başlangıcı olarak görülebilir. Kalp krizinin pek çok nedeni bulunmaktadır. Beslenmeden, tansiyona kadar süregelen sebeplerle meydana gelebilmektedir.
Aşırı kalorili ve karbonhidrat ağırlıklı beslenme ve kolesterol bu konuda önemli bir etkendir. Kalp rahatsızlıkları bunların yanında aşırı stres ve ansızın değişen kalp ritmi ve yüksek tansiyon belirtilerinin sonucu olabilmektedir. Bu konuda oldukça hassas davranmak oluşacak sonuçları en aza indirme konusunda önem taşımaktadır.
Kalp Krizinin En Önemli Belirtileri
Kalp krizini tetikleyen ve buna sebep olan belli başlı belirtiler vardır. Bunlardan en önemlisi göğüs ve çevresinde süregelen ve sızı olarak devam eden göğüs ağrısıdır. Göğüs ağrıları çok şiddetli olmasa bile devamlı olması risk belirtisi olabilmektedir. Erken müdahale kapsamında sürekli olan göğüs ağrılarını takip etmek oldukça büyük bir önem taşımaktadır.
Devamlı artarak ilerleyen ve sızı halinde olan göğüs ağrıları kalp krizi belirtilerinden bir tanesidir. Aşırı stres, yorgun hissetme hali, yüksek diyabet gibi sağlık sorunlarında da oldukça hassas davranmak gerekir.
Aşırı diyabet olan kişilerde beslenmeye dikkat etmek gerekirken; oluşacak risklere karşı tedbirli olmak erken müdahale kavramına destek olmaktır. Solunum sıkıntısı, göğüs ağrıları ve diyabetin yol açtığı semptomlar kalp krizini erken haber veren belirtiler arasında yer almaktadır.
Kalp Krizi
Kalp krizinde bu etkenler erken belirtiler arasında yer alırken; kanın pıhtı oluşturması, oksijensiz ortamlarda kalp krizi riskini artıran riskler arasındadır. Bu riskleri en aza indirerek; tedbirli davranmak gerekir. En ufak bir adımda semptomlar takip edilmeli ve müdahale için gerekli adımlar atılmalıdır.
Kalp krizi geçirme olasılığı bulunan kalp hastalarında da durum aynı olmaktadır. Alınan ilaçların aksatılması, aşırı beslenme ve şeker hastalığı belirtileri aynı zamanda kriz belirtileri arasında yer almaktadır. Bu durumlar erken belirtilerdir. Bunun dışında aşırı hastalarında sigara ve alkol tüketimi sırasında da solunumu etkileyen nefes darlığı ve göğüs ağrısı ani belirtiler arasında yer almaktadır.
Bu hususta bilinçli hareket etmek büyük önem taşımaktadır. Risklere karşı önlem almak kadar; sağlıklı koşullarda yaşamak, doğru beslenmekte önem taşımaktadır.