Kana kırmızı rengini veren hemoglobindir. Hemoglobin kandaki, demir, kükürt, azot, oksijen, hidrojen gibi bileşenlerden oluşur. Alyuvarların en önemli maddesi hemoglobindir. Oksijen, organlara kırmızı kan hücreleri yani hemoglobinler sayesinde taşınır. Hemoglobin sayesinde karbondioksit akciğerlerle geri çıkar. Bir damla kanın %99’unu alyuvarlar oluşturmaktadır. İnsan vücudunda yaklaşık olarak 25 trilyon kırmızı kan hücresi olduğu bilinmektedir.
Kırmızı kan hücreleri, kök hücreler tarafından üretilmektedir. Alyuvar hücresi kemik iliğine gelene kadar akciğer ve diğer insan vücudu dokuları arasında 75.000 periyot gerçekleşir. Ölen kan hücrelerinin mutlaka yerini yeni kan hücreleri alır.
Hemoglobin Nedir?
HGB, hemoglobin’in kısaltması olarak kullanılmaktadır. Hemoglobin insan vücudu için oldukça önemlidir ve bir tür protein olarak bilinmektedir. Hemoglobin maddesinde 4 tane demir atomu ve 4 tane hem halkası bulunduğu bilinmektedir. Hem noktaları ile oksijen bağlanmaktadır. Hemoglobin A, yetişkin insanların hemoglobin değerlerini göstermek için kullanılır.
Hemoglobin’in 1840 yılında oksijen taşıyabildiği, Hünefeld tarafından keşfedilmiştir. Hemoglobin’in moleküler yapısı 1959 yılında Max Perutz kullandığı X-ışını kristalografi tekniği ile keşfetmiştir. Bu sayede, John Kendrew ile Nobel ödülünü 1962 yılında almıştır.
Hemoglobinin Görevleri Nelerdir?
Hemoglobinin oksijen taşıması gereken bir maddedir. Aldığımız oksijeni organlara taşıyan madde hemoglobindir. İnsan vücudundaki organların ihtiyaç duyduğu oksijen hemoglobinler sayesinde taşınmaktadır. Hemoglobin sayesinde karbondioksit geri taşınır. Hemoglobinin bir diğer görevi ise kana kırmızı rengini vermesidir.
Hemoglobin Değeri Kaç Olması Gerekmektedir?
Hemoglobin değeri, sağlıklı insanlarda 100 ml kanda 12 ile 16 fram arasındadır. Hemoglobin değeri sağlıklı erkeklerde 1 desilitre kanda 13,5 - 17,5 arasında olması gerekmektedir. Hemoglobin değeri sağlıklı kadınlarda ise 1 desilitre kanda 12 – 15,5 aralığında olması gerekmektedir. Yetişkin insanlara göre çocuklarda hemoglobin aralığı yaş ve cinsiyete göre değişiklik göstermektedir.
Hemoglobin Düşüklüğü Nedir Ve Hemoglobin Düşüklüğü Neden Olur?
Hemoglobin düşüklüğü anemi olarak bilinmektedir. Hemoglobin düşüklüğünde insan vücudundaki doku ve organlara sağlıklı bireylere göre daha az oksijen taşınır.
Hemoglobin değerinin düşük olmasının en çok bilinen sebebi kan kaybı yaşanmasıdır. B12 vitamin eksikliği, kemoterapi ilaçları, talasemi hastalığı, kemik iliği hastalıkları, demir eksikliği gibi birçok rahatsızlık hemoglobin düşüklüğüne sebep olmaktadır.
Akdeniz anemisi (talasemi) olarak bilinen hastalık hemoglobin yapısının bozukluğundan dolayı ortaya çıkmaktadır ve daha çok kadınlarda görülür.
Vitamin eksikliği, folik asit ya da B12 vitamini eksikliğinden kaynaklanan anemidir. Kırmızı kan hücrelerinin şekli değişmekte ve oksijen taşıma azalır.
Hemolitik anemi rahatsızlığına göre, kırmızı kan hücrelerinin ömürleri bitmeden yıkılmaları sonucunda oluşur. Hemolitik anemi rahatsızlığında kandaki alyuvar sayısı azalır ve organlara giden oksijen miktarında düşüş olur. Daha çok kalıtsal olarak bilinen bir hastalıktır.
Orak hemoglobin anemisine göre kandaki hemoglobin şeklinin değişmesinden kaynaklıdır. Yapıdaki bozukluk sebebi ile organlara giden oksijen miktarını azaltır. Orak hemoglobin anemisi insanlarda kan damarlarının tıkanmasına neden olabilir.
Hamilelik anemisine göre, gebe insanlarda demir ihtiyacı görülmektedir. Gebe olan kişinin demir seviyesinin düşmesi anemi olmasına yol açabilir.
Hemoglobin Değerinin Yüksek Olma Sebepleri Nelerdir?
Hemoglobin değerinin yüksek çıkmasının sebepleri, sigara içmek, KOAH, akciğer rahatsızlıkları, kalp hastalıkları, böbrek, karaciğer kanseri, kemik iliği rahatsızlıkları, vera, polisitemi gibi birçok hastalık yer almaktadır. Hemoglobin değerinin yüksek çıkması durumunda doktora gidilmesi ve kontrol edilmesi önerilmektedir. Hemoglobin değerinin yüksekliğini anlayabilmek için testler yaptırmanız gerekmektedir. Gebe kadınlarda hemoglobin değeri yüksek çıktığı zaman ölü doğumlar görülebilmektedir. Gebe kadınlarda hemoglobin değeri düşük ise düşük yapma ihtimalleri artmaktadır