Gündem

Kış Saati Uygulaması Meclis’e Geldi! Hava Karanlık İşe ve Okula Gidiyorlardı

Gerek havanın karanlık olması gerekse can güvenliği sebebiyle tartışmalara konu olan kış saati uygulaması Meclis’e taşındı.

Abone Ol

2016 yılında Bakanlar Kurulu kış saati uygulamasının kaldırılacağını açıklamış Danıştay’ın kararına rağmen uygulama 2017 yılında hayata geçmişti. Türkiye o tarihten itibaren kış saati uygulamasını terk ederek kalıcı yaz saati uygulamasına geçiş yaptı.

Güneşten daha fazla yararlanmak ve enerji tasarrufu sağlamak için alınan bu karar sonrasında sabah işe ve okula gidenler havanın karanlık olması sebebiyle birçok sıkıntı yaşamaya başlamıştı. Kış aylarında sabahın soğuğunda işe ve okula gitmek için evlerinden çıkan vatandaşlar, psikolojik etkilerinin yanı sıra karanlık saatlerde içgüdüsel olarak grup halinde gezen başıboş köpekler ile de mücadele etmek zorunda kaldı.

Günleri şaşırdıklarını belirten vatandaşlar duruma isyan ederken, en son bir velinin tepkisi sonrası konu yeniden gündeme geldi. Dünya’da 40’ın üzerinde ülke yaz-kış saati uygulamasına devam ederken Avrupa Parlamentosu alınan karara rağmen henüz sabit yaz saati uygulamasına geçiş yapmadı.

Kış Saati Geri Gelmesi Talep Ediliyor, Dosya Meclis’te

Cumhuriyet Halk Partisi Eskişehir Milletvekili Dr. Jale Nur Süllü, sabit saat uygulamasının kaldırılması için TBMM’ye kanun teklifi sundu.

Kanun teklifinde enerji tasarrufu amacıyla çalışanlar ve öğrencilerin olumsuz etkilendiğini, Avrupa ülkeleri ile olan saat farkının düşürülmesi gerektiği belirtildi.

Aynı zamanda İstanbul Teknik Üniversitesi’nin raporunun gizli tutulduğunu belirten Süllü, kalıcı yaz saati uygulamasının özel sektöre ek kazanç sağlandığını, devletin elektrik şirketlerine ödemelerinin arttığını belirtti.

Kış-Yaz Saati Uygulaması Tarihçesi

Kış-Yaz saati uygulaması, ilk olarak 18. yüzyılda ABD’de başladı. 1784 yılında Benjamin Franklin’in amacı, o dönem kullanılan mumdan tasarruf etmekti. Ardından Avrupa’daki en önemli sebebi ise kömürden tasarruf etmek olarak ön plana çıktı. Avrupa'da ilk olarak 1. Dünya Savaşı’nda Almanya tarafından başlayan uygula 2. Dünya Savaşı’nda diğer ülkelerin katılımıyla genişledi.

1976’da petrol krizi sebebiyle, kış aylarında saatler geriye alındı. Türkiye de bu tarihlerde uygulamayı hayata geçirdi.