Öğretmen Mesleğinin öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen şeklinde ayrılmasıyla öğretmen kariyer basamağı hayatımıza girmişti. Prof. Dr. Mahmut Özer bakanlığında hayata geçen uygulama ile 10 yılını dolduran öğretmenler sınava girerek, 70 puan almaları halinde uzman öğretmen olabiliyordu. İlk yapılan sınavların zor olması sebebiyle uzman öğretmen sınav uygulamasına sert tepkiler gelmeye başlamıştı. Sınavın kaldırılmasını isteyen öğretmenlere yanıt sınavın biraz kolaylaştırılması şeklinde verildi. Prof. Dr. Mahmut Özer’in bakanlık döneminde hemen seçim öncesi öğretmenlik meslek kanununun değişeceğinin açıklaması ve uzman öğretmenlik süresinin 5 yıla sınavın ise kaldırılacağı yönündeki açıklamaları sonrasında heyecanlı bekleyiş başlamıştı. Ancak değişen kabine ile birlikte yeni Bakanın Yusuf Tekin olması sebebiyle nasıl bir politika izleyeceği merak konusu olmuştu. Edindiğimiz bilgilere göre uzman öğretmenlik ile ilgili üzücü bir gelişme yaşandı.
Uzman Öğretmenlik Sınav Şartı Kalkmayacak mı?
Özellikle meslekte 10 yılını tamamlayan öğretmenler sınav uygulamasının gereksiz ve hadsiz bir uygulama olduğunu belirterek 10 yılını mesleğe vermiş kişilerin niçin sınava tabi tutulduklarını anlamadıklarını açıkladılar. Önceki Bakan Mahmut Özer’in son açıklamalarından sonra şu maddeler gündeme bomba gibi düşmüştü;
1- Uzman öğretmenlik süresi 5 yıla indirilecek
2- Ücretli öğretmenlikte geçen süre, uzman öğretmenlik süresine ilave edilecek
3- Sınav şartı kalkacak
4- 5 yılı dolduran öğretmenler uzman öğretmen olarak görev yapacak
Öğretmenlerin bu konuda örneklerinden bazıları ise diğer memuriyetlerde görevde yükselme için sınav değil meslekte geçirilen sürenin ön plana çıkarıldığı yönündeydi.
Bakan Yusuf Tekin Değişikliğe Yeşil Işık Yaktı
Bakan Yusuf Tekin göreve gelir gelmez ‘’Öğretmenler Odası Buluşmaları’’ düzenledi. Burada öğretmenlerle dertleşen ve soruları cevaplayan Bakan Tekin, il dışı, mazeret vb. birçok uygulamadaki sorunları dinleyerek çözümler üretti. Öğretmenler odası buluşmalarında konuşulan her konu gündem olurken Bakan Yusuf Tekin, öğretmenlik meslek kanunun değişmesi konusunda olumlu görüşlerinin olduğunu açıklamıştı.
Bu da olası bir uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik düzenlemesine zemin hazırlayacaktı.
Uzman Öğretmenlikte ‘Şimdilik’ Taşlar Yerine Oturmadı
Öğretmenler bir hevesle değişikliğin yapılmasını beklerken, diğer yandan uzman öğretmen sınavına girecek adaylar bu gelişmelerden olumsuz etkilendi. Motive olmakta güçlük çeken öğretmenlerimiz, konunun bir anca önce çözüme kavuşmasını bekliyor.
Edindiğimiz bilgilere göre uzman öğretmenlik ve başöğretmen düzenlemesi MEB’in acil ihtiyaçları içerisinde yer almıyor. Bu konuyla ilgili detaylı ve kapsamlı bir çalışma yapılmadığı, yeni ekibin en azından İlkbahar’a kadar bu konuda bir adım atması beklenmiyor. Bu kapsamda uzman öğretmen olmak isteyen öğretmenlerimiz en azından 2 eğitim-öğretim yılı hazırlıkları bu doğrultuda yapmaları mağdur olmamaları adına büyük bir önem taşıyacak