Gündem

Lise Öğrencilerine Yapay Zeka Kullanmak Serbest Oldu

Yapay zeka sohbet botlarının öğrenciler tarafından kullanılması endişelere neden oldu. Peki, okullar bu teknolojiye nasıl tepki veriyor?

Abone Ol

Dünya genelinde okullar, yapay zeka (AI) sohbet botu ChatGPT'nin popülerleşmesiyle öğrencilerin hile yapma endişeleriyle boğuşuyor. Ancak bu sorun, bazı öğretmenleri sohbet botunu sınıf içinde etkin bir şekilde kullanmanın yollarını araştırmaya teşvik ediyor...

Öğrenciler ChatGPT'yi Ödevler İçin Kullanıyor

Danimarka'nın Horsens Gymnasium'da İngilizce öğretmeni olan Mette Mølgaard Pedersen, ChatGPT'nin lansmanından sadece birkaç hafta sonra bazı öğrencilerin AI aracının yardımıyla ödevler sunduğunu fark etti.

"Öğrencilerin bu aracı herhangi bir düşünce olmaksızın kullandığını gördüm. Bu şekilde kullanıldığında, öğrenmeye engel oluyor," diye belirtti Pedersen.

Pedersen, öğrencilere yeni bir öğrenme aracı sunmanın yanı sıra onlarla ilişki kurma açısından da, ChatGpt'nin nasıl daha etkili bir şekilde kullanılabileceğine dair bir yöntem bulmaları gerektiğini belirtti.

ChatGPT: Öğrenme Aracı Olarak

ChatGPT'nin popülerleşmesi, Pedersen'i bu yapay zekayı sınıfta kullanmanın yollarını araştırmaya yönlendirdi. Şimdi ise içinde Pedersen'in lisesinin de bulunduğu Damimarka'daki 5 lise bu teknolojiyi bazı derslerde kullanmayı teşvik ediyor.

"Başlangıçta bunu kullanmanın hile olduğunu düşünüyorduk, ama artık sınıfta bunu bir araç olarak kullanıyoruz," Fie Nørskov, Horsens Gymnasium'da 18 yaşında bir öğrenci.

Bir İngilizce dersinde, öğrencilere önce kendi başlarına ve sonra bir AI sohbet botunu kullanarak kısa bir hikayeyi analiz etmeleri görevi verildi. Ortaya çıkan fiyasko, teknolojinin neler yapabileceği ve neler yapamacığına dair önemli bir ders oldu.

Yapay Zeka'nın Eğitimdeki Yeri

Pedersen, AI araçlarının sürekli olarak dedektörleri atlatmak için evrim geçireceğine inanıyor ve okul sisteminin birincil amacının öğrencileri eğitmek olduğunu vurguluyor. Eğitim danışmanı Tine Wirenfeldt Jensen ise öğrencilerle açık diyalogların sürdürülmesinin önemini belirtiyor.

Birçok eğitimci, öğrencilerin düşünce süreçlerini kanıtlamalarını talep ederek veya dijital testlerden sonra yazılı sınavlarına geri dönerek "ChatGPT'ye" soru ve ödevler hazırlamanın gerekliliğini savunuyor.

Eğitimdeki en son hile yöntemi olarak görülen bu teknolojiye karşı bazı öğretmenler daha az endişeli. Onlara göre, öğrenciler her zaman hile yapmanın bir yolunu bulurlar. 

Peki siz ChatGpt kullanımını farkettiğinizde nasıl bir tepki veriyorsunuz?