Meb Haber

MEB! Yapay Zeka Kullanan Öğrencilere Disiplin Cezası mı Verecek?

Dünyanın farklı yerlerinde ChatGpt kullanımı ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Bazı ülkeler yasaklama yoluna giderken bazı ülkeler faydalanma yoluna gidiyor. Peki, bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı’nın bakış açısı nedir?

Abone Ol

ChatGpt ile ilgili geçtiğimiz günlerde Danimarka’da 5 lisede önemli gelişmeler yaşandı. Yapay zeka ilk kullanımı yaygınlaştığında çeşitli yasaklamalar ile karşı karşıya gelirken, Danimarka gibi ülkelerde ders için bir araç olarak kullanılmaya başlandı. İlk popüler olduğunda, yüksek lisans tezleri, bitirme ödevleri ve diğer ödevlerin hazırlanışında kullanılan ChatGpt Fransa gibi ülkelerde yasaklanmıştı. Tartışmalar giderek büyürken, bazı ülkeler verim almaya çalışıyor bazı ülkeler yasaklama yoluna gidiyor. Sosyal medyada ortaya atılan iddialarda ödevlerini ChatGpt kullanarak hazırlayan öğrencilere disiplin cezası verileceği konuşuluyor.

MEB Yapay Zeka Hakkında Ne Düşünüyor?

Milli Eğitim Bakanlığı’nın doğrudan ChatGpt kullanarak ödev hazırlayan öğrencilere disiplin cezası uygulanacak şeklinde bir açıklaması bulunmuyor. Ancak bir öğrenci ısrarla bu yönteme başvurur ve öğretmen konuyu idareye taşırsa lise öğrencilerine kopya çekmekten dolayı  1 yarıyıla kadar uzaklaştırma cezası verilebilir.

Bu tamamen öğretmenin ve idarecilerin yaklaşımına bağlı, bazı dersler için faydalı olabilen yapay zeka bazı derslerde ise tamamen emeği ve yaratıcılığı öldürüyor.

MEB'den olmasa da ChatGpt ile ilgili önemli bir gelişme geçtiğimiz hafta ÖSYM'den gelmişti. ÖSYM soru üretme ekibinin içerisine yapay zeka uzmanlarını dahil etmişti.

ChatGpt Kullanımı Yasak Olan Ülkeler

ChatGpt İran, Kuzey Kore, Rusya, Suriye ve Çin’de yasaklandı bazı ülkelerde ise kısmen yasaklı. Ancak bu yasakların ardında çoğunlukla politik sebepler yatıyor. Zaten bu 5 ülke birlikte Şengay 5’lisini oluşturuyor.

Siz değerli öğretmenlerimizin ChatGpt kullanımına bağlı yaklaşımınız nasıl oluyor? Öğretmenler bu konuda nasıl yaklaşmalı?