Öğretmenler için maaşlar deneyimlerine, tecrübelerine göre değişiyor. Öğretmen maaşlarına gelen zamlar üzerine öğretmenlikte nasıl kariyer basamaklarını çıkılır ya da bunlar için ne yapmak gerekir? Bu tarz sorular sıklıkla sorulmaya başlandı. Detaylar haberimizde…

Öğretmenlikte Kariyer Basamakları Nasıl Çıkılır?

Eğitimde kalitenin yükselmesi ve gelişimin sürekli arttırılması amacıyla Milli Eğitim Bakanlığı bazı düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemelerin amacı da öğretmeni sürekli araştırmaya yöneltmek, öğretmenleri köreltmemek ve öğretmenlerin araştırma ve inceleme yaparak kendisini yenilemesini sağlamaktır. Öğretmenler uzman olduğu alanda yüksek lisans eğitimlerini tamamlayanlar, belirlenen sınavlardan muaf olarak uzman öğretmenliğe ulaşabiliyor. Başöğretmen olabilmek için ise doktora eğitimini tamamlamaları gerekiyor. Ayrıca 7 yılı tamamlamış öğretmenler ise kadroya geçmek için sınava girme hakkı da tanınmıştır. Öğretmenlik kariyerinin yükselmesine neden olan bu durumlar belli unvan ve ücret farklılarına yol açıyor. Bu nedenle öğretmenleri daha çok çalışmaya, incelemeye ve araştırmaya yönlendiriyor.

Alanı Değiştirilen Öğretmenler Unvanlardan Yararlanmaya Devam Edebilecek mi?

Başöğretmen ya da uzman öğretmen unvanlarını kazanan öğretmenler alanı zorunlu ya da isteğe bağlı olarak değişse de unvanını kullanmaya devam edebiliyor. Sonuçta o unvan için gerekli eğitimi tamamlamış ve sınavları geçmiş oluyor. Bu yüzden tekrar unvan kazanmasına gerek kalmıyor.

Uzman Öğretmen ve Baş Öğretmenlerin Tazminatları Ne Oldu?

Öğretmenlerimizin tazminatında da iyileştirmeler yapıldı. Uzman öğretmenlere ödenen eğitim öğretin tazminatı yüzde 20 idi. Artık yüzde 60’a yükseldi. Başöğretmenler ödenen eğitim öğretim tazminatı ise yüzde 40’tan yüzde 120’e yükseldi.