Ekonomi

Miras Sahiplerine Müjde! Tapuda Yeni Düzenleme Geliyor

Miras sahipleri ve kardeşleri yakından ilgilendiren bir karara imza atıldı. Yapılan düzenleme ile birlikte miras kalan kardeşler arasındaki hisseli tapularda o onay şartı kaldırıldı.

Abone Ol

Ülkemizde artan enflasyon hayatın her alanını etkiledi. Orta gelirli vatandaşların alım gücü giderek düşerken gayrimenkul ve araç alabilmek hayal oldu. Önceki yıllarda ev ya da dükkan alan ebeveynler ise çocuklarına günümüzde servet bırakmış sayılıyor. Enflasyon karşısında her ne kadar maaşlara zam yapılsa da orana vurulduğunda, maaşa yapılan zam enflasyonun çok altında kalıyor. Örneğin, bir ev 40-50 maaş ile alınırken şimdi ise 100 maaş yeterli olmuyor. Hükümet ise bu noktada miras kalmış kardeşler için çok önemli bir düzenlemeyi yürürlüğe sokuyor.

Tapuda O Şart Kaldırıldı

Daha önce bölünmüş malın satışında artık o şart kaldırıldı. Çoğunlukla kardeşlerden birinin diğerinin hissesini alarak çözdüğü sorun ancak taşınmazın devri için noter onaylı bir sözleşmeyle yapılıyordu. Yapılan düzenlemenin ardından hisseli tapu devrinde noter onay şartı yürürlükten kaldırıldı.

Yeni uygulanacak yönetmeliğe göre artık miras paydaşı iki kardeş arasında yazılı bir sözleşme yapılması ve sözleşmenin imzalanması sırasında hisse sahibi tüm paydaşların hazır bulunması yeterli olacak.

Hisseli tapunun satışı için ortak karar alması için hisse sahiplerinin hazır bulunması gerekmekte ancak katılamayan hissedarların avukatları vekalet verilerek katılabilmektedir.

Hisseli tapu alırken Tapu Sicil Müdürlüğü ve noter işlemlerinin eksiksiz bir şekilde yapılması gerekiyordu. Ancak taraflar kardeş ise noter şartı aranmayacak.