Meb Haber

Rota Virüsü: Rota Virüsü Hakkında Bilgiler! Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Belirtmiş olduğumuz gibi rota virüsü, yaşı 2’den küçük çocuklarda daha çok gözlemlenmektedir. Tüm dünya çapında yaygın bir virüs türü olan rota virüsünün en belirgin sonucu akut ishaldir.

Abone Ol

Bu yazımızda sizlere rota virüsü hakkında bilgiler vererek, rota virüsü nedir ve rota virüsü nasıl bulaşır gibi soruların yanıtlarından söz etmeye çalışacağız. Eğer sizin de özellikle yaşı 2’den küçük bebeğiniz varsa, mutlaka rota virüsü hakkında bilgi sahibi olmalı ve rota virüsü nedir, rota virüsü nasıl bulaşır gibi soruların yanıtlarını öğrenmeye başlamalısınız.

Biraz önce de belirtmiş olduğumuz gibi rota virüsü, yaşı 2’den küçük çocuklarda daha çok gözlemlenmektedir. Tüm dünya çapında yaygın bir virüs türü olan rota virüsünün en belirgin sonucu akut ishaldir. Yani, akut ishalin nedenleri arasında ilk sırada rota virüsünün yer aldığını belirtebiliriz.

Daha çok ılıman iklimlerde ve kış aylarında gözlemlenen rota virüsünün, 1 – 3 gün arasında vücuda yerleştiğini, sonrasında ise rota virüsü belirtilerini ortaya çıkardığını söyleyebiliriz. Ortalama 10 günlük bir süreçte de varlığını devam ettirebilmektedir. Bilinmesi gereken bir diğer detayın da, rota virüsünün bulaşıcı olması olduğunu unutmamalısınız.

Rota Virüsü Nasıl Bulaşır?

Özellikle hijyen koşulları tam olarak sağlanamamış olan okullarda, kreşlerde, hastane gibi ortamlarda, rota virüsü rahatlıkla bulaşabilir, hatta bu gibi yerler, rota virüsünün salgına neden olması için de oldukça müsait yerler olarak belirtilmektedir.

Rota virüsüne sahip olan bir kişi, ellerini çok iyi yıkamadan, kapı kollarına dokunur, oyuncaklara temas ederse, bir başka kişi de bunlara dokunursa, rota virüsünün bulaşma yüzdesi oldukça artar. Aynı hava solunarak, aynı kaşık çatal kullanılarak dahi rota virüsü bulaşabilmektedir. İhtiyaçların giderildiği alanların çok çok iyi temizlenmiş olması ile rota virüsünün bulaşması riski azaltılabilir.

İlk üç ayını geçirmekte olan bebekler ile anne sütü alımı gerçekleştiren bebeklerde rota virüsünün görülme oranı daha azdır. Bulaşsa dahi, rota virüsü belirtileri gündeme gelmeden ekarte edilebilir. Bunun nedeni, bebeğin anneden aldığı antikorlar olarak belirtilmektedir. Bunun dışında, daha önce rota virüsü alıp hastalanmış olan bir kişinin, yeniden rota virüsünü alarak hastalanması durumu söz konusu olabilir, ancak hastalık ilkine göre daha hafif seviyede seyretmektedir.

Rota Virüsü Belirtileri Nelerdir?

Hastalık kendisini ilk önce ateş ve sonrasında da kusma ile göstermektedir. Ardından da sulu ishal ile rota virüsü belirtileri gelişmeye devam eder. Hastalığın ikinci günü tamamlandığında, genellikle kusma da ateş de geçmiş olur, ancak ishalin geçmesi bir haftayı dahi bulabilir.

Rota virüsü teşhisinin konulabilmesi için dışkı tahlilinin yapılması gerekmektedir. Eğer rota virüsü teşhisi konulmuş ise, çocuğun sıvı ve mineral kaybı yaşadığı düşünülebilir. Rota virüsü tedavisi de buna yönelik olarak gerçekleştirilir. Ancak, rota virüsü tedavisinde ishalin durdurulmasına yönelik bir şey yoktur. Bunun nedeni, devam eden ishal ile virüs mikrobunun vücuttan atılmasının sağlanmasına yöneliktir.

Rota virüsü tedavisine destek olarak bol su tüketmek, haşlanmış patates, pirinç, yoğurt, muz, anne sütü alımı gerçekleştirmek önerilmektedir. Eğer bunlar yapılamıyorsa, doktor kontrolü ile ilaç kullanımı gerçekleştirilebilir. Eğer sıvı kaybı çok fazla ise, rota virüsü tedavisine serum da eşlik edebilmektedir.

Rota virüsü kendisine, ince bağırsak içerisine yerleşme görevini vermiştir. Burada, hem emilim, hem de sindirim işlevinin bozulmasını destekler. Rota virüsünden nasıl korunulur derseniz, ellerin sık yıkanması ve hastalığa sahip olan kişi ile temas kurulmaması gerektiğini belirtmemiz gerekmektedir. İkinci ayı itibari ile üçüncü ayına kadar bebeklere, ağız yolu ile rota virüsü aşısı verilir. Ve rota virüsü aşısı üç kere uygulanmaktadır.