Tip 2 diyabet insan bedenin normal salgılaması gereken insülinin yeterli salgılayamadığı veya hücrelere gönderilen insüline tepki verilmemesine denir. Tip 2 diyabet kronik bir hastalıktır. Hasta hastaneye geldiğinde açlık ve tokluk olarak belirli testlerden geçer. Bu testler sonucunda normal insanlarda açlık değeri 120 değerinin altında olmalıdır. Tokluk dediğimiz yemek yedikten 2 saat sonra yapılan test ise 140 değerinin altında olması gerekir. Eğer bu değerlerden çok düşük veya çok fazla ise diyabet hastalığı teşhisi konulabilir.
Diyabetler evrelerine göre tip 1 ve tip 2 diye adlandırılırlar. Kısaca aralarındaki fark şöyledir.
Tip 1 diyabet, pankrasta insülinin tamamen olmaması durumunda oluşan hasardır. Yani bu tip hastalarda insülin hiç salgılanmaz. Mutlaka insülin kullanmak gereklidir.
Tip 2 diyabette ise, insülin salgılayan pankreasta az da olsa insülin salgılanır. Sadece belirli durumlarda insülin kullanımı önerilir.
Tip 2 diyanet hastalığının oluşmasında birden çok nedenler görülebilir. Genel olarak bakıldığında insanların çoğu dengesiz beslenme sonucunda şeker hastası olurlar. Hızlı ve karışık yemek zamanla bedeninizin bir nevi aklinin karışmasına neden olur. Bu da pankreasın insülin salgılamasını zorlaştırır. Neticesinde ise tip 2 diyabet teşhisi konulur. Ancak en belirgin nedenleri sayacak olursak;
- Genetik olması
- Aşırı kilo ( obezite )
- Dengesiz beslenme
- Hareketsizlik, spor yapmamak
- Sinir ve strestir.
Tip 2 Diyabetin Belirtileri Nelerdir?
Bu türdeki hastaların klasik belirtileri vardır. Bu belirtilerin biri bile sizde varsa hemen bir hekime başvurmanız önerilir. Tip 2 diyabetin genel olarak belirtileri şu şekildedir.
- Ağızda aşırı kuruma
- Çok su içme isteği
- Sürekli acıkma hissi
- Ciltte oluşan yaraların geç iyileşmesi
- Kuru ve kaşıntılı cilt
- Sık idrara çıkma
- Şekere aşırı düşkünlük
- Mide kısmında şişkinlik
- El ve ayaklarda titreme.
Bu belirtiler neticesinde doktora başvurmalısınız. Doktorunuz size ilk olarak kan testi yapacak ve isteğe göre idrar testi de yaptırabilir. Bu testler neticesinde size teşhis koyulur ve tedaviye başlarsınız.
Tip 2 Diyabette Nasıl Kilo Verilir?
Diyabet hastaları için şu diyet önerilir diye liste vermek doğru değildir. Çünkü her insanın bedeni farklı semptomlar verir. Bu nedenle doktorunuzun önerdiği şekilde diyet yapmanız gerekir. Öncelikle kesin olarak şeker teşhisi konulmuş olmanız gerekir. Bunun içinde doktorunuzun belirlediği testleri yaptırmalısınız.
Tip 2 diyabetlerde kilo vermekten çok sağlıklı beslenme amaçlanır. Durumunuza göre doktorunuz önce diyet listesi oluşturur ve onunla kilo vermeye çalışırsınız. Eğer kilo veremiyorsanız yine doktorunuzun verdiği iştah azaltan ilaç tedavisine başlanır. Bu yöntemle otomatik olarak kilo vermeye başlarsınız. Bunların yanında spor yaparak ve düzenli yürüyüşler yaparak diyetinizi desteklemelisiniz.
Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?
Öncelikle beslenme düzeniniz değiştirilir ve sağlıklı beslenme listesi verilir. Verilen bu listeyle birlikte hareketler ve yürüyüşler önerilir. Bu sayede kilo vermeniz amaçlanır. Diyet listenizde karbonhidrat tüketimleri bir süre kesilir ve daha sonra az miktarda tüketmeniz önerilir. Çünkü karbonhidratlar insülin salgısını azaltan bir vitamindir ve fazlası insülin direncinizi düşürür.
Bunlarla birlikte ilaç tedavisine başlanır. Belirli zamanlarda hasta kontrol amaçlı hastaneye çağırılır. Hastanın durumuna göre iğne insülini verilir. Düzenli olarak doktor kontrolünde tutulur.
Tip 2 Diyabetlerde Hangi Hastalıklar Görülür?
Gerekli zamanda tedavi edilmeyen veya doktor kontrollerini ve ilaç kullanımlarını ihmal eden kişilerde;
- Kalp ve damar hastalığı görülür
- Damar ve sinirlerde yıpranma meydana gelir
- Böbreklere zarar verir ve ilerlerse böbrek yetmezliğine neden olur
- Hastada görme kaybı görülebilir.