Ücretli öğretmenlere kadro verilmesi uzun bir süredir gündemde yer alıyor. Geçtiğimiz yıllarda 540 gün sigorta gününü tamamlayan ücretli öğretmenlere kadro verilmesi gündeme gelmiş ancak bu konu ile ilgili somut adımlar atılmamıştı. Öğretmenler, ücretli öğretmen olarak çalışan öğretmenlerin maaşlarının asgari ücretin altında kalması sebebi ve sosyal hakların bulunmaması sebebiyle bu sistemin bir an önce kaldırılarak yerlerine atama yapılmasını istiyorlar.
Ücretli öğretmenler ile ilgili Cumhuriyet Halk Partisi Konya Milletvekili ve Anayasa Komisyonu Üyesi Barış Bektaş’tan açıklamalar geldi.
Gelecek nesillerin mimarı olan öğretmenlerin insani koşullardan yoksun bir şekilde çalışmasını eleştiren Bektaş, ‘’öğretmenlerin tamamı kadrolu, güvenceli ve örgütlü bir çalışma yaşamında bulunmalıdır’’ şeklinde konuştu.
Konuşmasının devamında eşit ücret ilkesinin ihlal edildiğinin altını çizen Bektaş, öğretmenlerin Sözleşmeli, ücretli, kadrolu, uzman vb. sıfatlarla birbirinden ayrıştırıldığını belirtti.
Betakş’ın açıklamalarının tamamı;
‘’Örneğin; ücretli öğretmen olarak 75bin öğretmen çalışmaktadır, bu öğretmenler ne yazık ki asgari ücretin altında bir maaşla çalışma hayatına devam etmektedir. Ayrıca yine ücretli öğretmenlerin sigorta priminin yarım yatırıldığı, nöbet ücretinin olmadığı, aile ve çocuk yardımının olmadığı hatta bankalardan maaş promosyonu bile alamadıkları bir durum söz konusudur. Gelecek nesillerimizin mimarı olan öğretmenlerin insani koşullardan yoksun çalışması kabul edilemez; öğretmenlerin tamamı kadrolu, güvenceli ve örgütlü bir çalışma yaşamında bulunmalıdır.” dedi.
Bu açıklamaların ardından sosyal medya platformlarından Bektaş’a büyük destek geldi. Diğer taraftan ise Bakan Yusuf Tekin'in ücretli öğretmenlerin şartlarının iyileştirileceğini söylemesinin ardından ek ders ücretine yüzde 25 zam yapılmıştı. Şuan için ücretli öğretmenler ile ilgili kuliste konuşulan farklı bir bilgi yok. Ücretli öğretmenlere kadro verilmesine yönelik bir çalışmanın mümkün olmadığı belirtiliyor.