Manuel Çıtak 11 Ekim’de düzenlenecek tören ile sonsuzluğa uğurlanacak. Hayatını kaybettiğini öğrenen hayranları yasa boğuldu. Unutulmaz eserler bırakan sanatçı Manuel Çıtak hayatını kaybetti.

Arzulananı Göstermek İsterdim!

Ünlü sanatçı Çıtak verdiği röportajlarla beraber sanat yönünü, hayata bakış açısını, sanatın sorduracağı sorulara kadar kendinden izler veriyor. En önemlisi de Evrim Altuğ’un yazdığı yazılarla bilinmeyenleri gösteriyor.

Darendeliler’i onaylayan Çıtak’a göre de “islomania”, sanatçının daha önce ortaya koyduğu “anlık”, şehrin kalabalığı ve kaosunu vurgulayan, ekseriyetle siyah beyaz üretim çalışmalarının tam tersi bir istikameti işaret ediyor. Çıtak bu duruma, “Sakinliği ve arzulanan şeyi göstermek istedim; ama bir yandan da insanlar, oradan kurtulmaya çalışıyorlar. Aslında kavramın temelinde de bu var zaten. Orada olmak, bunu istemek ama bir şekilde de oradan kurtulamamak... Oraya hapsolmak...” ifadeleriyle açıklık getiriyor. Sergi, bugün imaj ile baş başa kaldığımız o hem anlık hem de ölümsüzlük hâlinin kısır döngüsünü vurgulayan bir iklimin de kaynağı. Çünkü izleyicinin zaman ve imaj arasında nasıl bir pozisyon alacağını ona soran “islomania”, kişiye “Ben bu imaja karşı ne yapmalıyım? Bu imaja maruz kalan biri olarak nasıl davranmalıyım? Bu gerçeküstü bir görüntü müdür? Bu distopik bir görüntü müdür? Ben bu düşü sahiplenebilir miyim? Yoksa bu sadece bir ekip olarak, sizin düşünüz müdür?” gibi, nice hayati soruyu da sordurmasını biliyor. Yine “tesadüfi kurgu” dediği bir yaklaşımla üreten Çıtak’ın tabiriyle sergi, “Hem hayal, hem düş hem de gerçek arasında bir noktada yer alıyor

Feriköy Kilisesi’nde Tören Düzenlenecek

Fotoğraf sanatçısı Manuel Çıtak yaşadığı kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. Sanatçı 61 yaşındaydı. Çıtak Medyascope’un kurucularından biri olan Manuel Çıtak 11 Ekim’de saat 14.00’de Feriköy Kilisesi’nde düzenlenecek cenaze töreni ile sonsuzluğa uğurlanacak.

Manuel Çıtak Kimdir?

Manuel Çıtak Türkiye’nin önde gelen fotoğraf sanatçılarından biri olarak görülüyor. Uzun yıllardır fotoğraf sanatının farklı alanlarında kent yaşamı, portre ve çevre gibi konularda eserler üreten Çıtak yeteneği ile herkesi kendine hayran bırakıyordu. Çıtak’ın ilk kişisel sergisi de “İslomania” adıyla 12 Mayıs 2022’de sanatseverler ile buluşmuştu.

Manuel Çıtak 1962 doğumludur ve Malatya’da doğmuştur. Eğitimini İstanbul’da ki Sain Michel Lisesi ve Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Grafik Bölümü’nde tamamladı. Sanatını büyük yeteneğiyle icra eden Manuel Çıtak ağırlıklı olarak insan ve portre çalışırdı.

Çıtak, 1994’te “Madenciler” ve 1996’da ise “Kilyos” panoramaları gibi belgesel fotoğraf çalışmaları yaptı. Yazar Şebnem İşigüzel ile evli olan Çıtak iki çocuk babasıydı.

Editör: Birkan Erel