YKS sınavı ya da diğer adıyla Yükseköğretim Kurumları Sınavı Türkiye’de öğrencilerin liseden sonra üniversiteye girmeleri için gerekli olan bir sınavdır. YKS sınavı, TYT (Temel Yeterlilik Testi) ve AYT (Alan Yeterlilik Testi) olmak üzere ikiye ayrılır. Öğrenciler, sene başında belli bir çalışma rutini geliştirir ve bunun sonucunda herkes netlerine göre bir sıralama alır. Bu sınav bir nevi yarıştır aslında. Yorulan kaybeder, çalışmasını hep sürdüren ise sınavı kazanır.
YKS sınavında başarılı olmak için öncelikle belli bir ders çalışma programı yapılması gerekir. Bu programlar günlük, haftalık ya da aylık şeklinde olabilir. Burada öğrenci kendisine en uygun programı seçmesi gerekir. Program doğru bir şekilde yapılmalıdır. Aksi takdirde programa uyulmadığı için öğrenci, hem motivasyon eksikliği yaşar hem de sınava çalışmayı tamamen bırakabilir. Bu yüzden program çok yoğun ve öğrenciyi zorlayacak bir program olmaması gerekir. En azından başlangıç için böyle olması lazım.
YKS programı nasıl hazırlanır?
Peki en uygun YKS programı nasıl hazırlanır? Öncelikle şu belirtilmelidir ki ders çalışma programı kişiye özel olmalıdır. Herkesin kendi ders çalışma programını kendisi oluşturması gereklidir. Çünkü genel programlar herkese hitap edemez. Herkesin konu temeli, netleri, şu an ki durumu birbirinden farklıdır. Bu yüzden her öğrenci konu eksiğine göre kendi ders çalışma programını oluşturması gerekir.
Ders çalışma programı yapılırken dikkat edilmesi gereken bir husus ise ağır derslerin üst üste olmaması gerekir. Çünkü ne kadar ağır ders üst üste olursa öğrenci o kadar bunalır ve ders çalışma isteği de bir o kadar azalır. Ders çalışma programı yapılırken bir gün konu anlatımı çalışılmışsa diğer gün mutlaka o konu ile ilgili soru çözümü yapılması gerekir. Çünkü o konu ile ilgili en kısa sürede soru çözülmezse öğrendiği bilgiler gitgide azalacaktır ve öğrenci o konuya boşuna çalışmış olacaktır. Bu yüzden soru çözümleri çok önemlidir.
YKS netleri nasıl artar?
Sınava az bir zaman kala öğrenciler artmayan netlerden dolayı sıklıkla şikayetçi olur. Netlerin artmamasının en büyük sebeplerinden birisi öğrencinin o konu ile ilgili yeterince soru tipi görmemesidir. Öğrencinin o konu ile ilgili bolca soru çözmesi gerekir ve yapamadıklarını mutlaka bilen birisine sorup o kişiden öğrenmesi gerekir. Netlerin artmasını sağlayacak bir diğer faktör ise deneme sınavlarıdır. Deneme sınavları, öğrencilerin netlerini ciddi bir şekilde arttırabilir.
Öğrencilerin haftada en az 1 defa TYT ile ilgili genel deneme çözmesi gereklidir. AYT denemelerini ise konu eksiğini kapattıktan sonra çözmeleri gereklidir. Burada öğrencilerin yaptığı en büyük hata ise deneme sınavlarını sadece netlerini görmek için yapmalarıdır. Bu çok büyük bir yanlıştır. Çünkü deneme sınavları yapıldıktan sonra mutlaka o deneme sınavının analizi yapılmalıdır. Böylece çıkan sonuca göre öğrenci nerelerde eksik olduğunu hemen fark eder ve o konuya çalışıp eksiğini kapatır.