Meb Haber

Zamanın Neden Bazen Çok Hızlı Bazen Çok Yavaş Aktığını Hissediyoruz?

Yapmaktan keyif aldığımız şeyleri yaparken zaman nasıl çabuk geçiyorsa, sıkıcı ve zevksiz işleri yaparken de bir o kadar yavaşlayacaktır.

Abone Ol

Hepimiz ara sıra ‘zaman çok hızlı geçiyor’ veya ‘gün hiç geçmiyor’ gibi cümleler kurarız. Peki, gerçekten zamanın akış hızı değişiklik gösterir mi? Cevap tabi ki hayır. Zamanın hızlı veya yavaş geçmesi sadece o andan aldığımız keyif ile alakalı olarak değişiklik gösterir. Mesela çok heyecanla beklediğiniz bir gün olduğunu düşünelim, düğün gününüz olabilir. O gün gelene kadar zaman sizin için çok yavaş akacaktır. Düğün günü geldiğinde ise o gün çok hızlı geçecektir.

Yapmaktan keyif aldığımız şeyleri yaparken zaman nasıl çabuk geçiyorsa, sıkıcı ve zevksiz işleri yaparken de bir o kadar yavaşlayacaktır. Bir başka örnek verecek olursak; hafta içi okula gittiğimiz veya çalıştığımız günler zaman geçmez bilmezken hafta sonları su gibi hızla akıp gider. Beyninize bir anda çok fazla bilgi yüklerseniz zaman oldukça yavaş akacak, eğlenirken ise çok hızlı geçecektir. İşte bu şekilde hissetmemizin nedeni tam olarak zaman içerisinde bulunduğumuz ruh halidir.

Yaşın Zaman Algısındaki Etkileri

Çocuklar ve yetişkinler üzerinde yapılan bir araştırmada "Zaman sizce daha mı hızlı; yoksa daha mı yavaş geçiyor?" diye soruluyor. Yetişkinler çoğunlukla zamanın çok hızlı geçtiğini söylerken, çocuklar zamanın çok yavaş aktığını belirtiyor. Zamanın yavaş ya da hızlı akması yaşımızla da ilgilidir. Çünkü insanların beklentileri yaş ilerledikçe azalır. Beklentilerin azalması ile de zaman farkındalığı artar.

Yaşlı insanlar ölüm korkusu ile kendilerini baskı altında hissederler. Kalan ömürlerinin azaldığını düşünürler ve zamanın hızlı aktığını hissederler. Genç insanlar ise önünde daha uzun yıllar olduğunu düşünerek zaman baskısını hissetmezler.

Mutlu Olduğumuza Zaman Daha Hızlı Mı Akar?

Mutlu olduğumu zamanlarda zamanın oldukça hızlı aktığı sanırız. Üzgün ve stresli günlerde ise zaman bir türlü geçmek bilmez. Arkadaşlarımızla keyifli vakitler geçirirken zaman su gibi akıp gider. İşte zamanın bu değişik algısını açıklamak kolay değildir.

Mutluluk salgısı olarak bilinen dopamin hormonu zaman algımızı etkileyen bir diğer etkendir. Yapılan araştırmalarda dopamin seviyesini azaltan maddeler zamanı yavaşlatıyorken, dopamin seviyesini artıran maddelerinse zaman algısını hızlandırdığını belirtilmiştir.