Ocak ayında emeklilere Orta Vadeli Program (OVP) kapsamında zam yapılacak. Bu zam geçmiş enflasyonların yanı sıra beklenen enflasyonu da içerecek. Bu durumun avantaj ve dezavantaj sağlayabileceği noktaları var. Eğer beklenen enflasyona göre zam yapılır ve enflasyon ciddi oranda yükselmez ise avantaj emeklilere geçecek, ancak beklenenin üzerinde bir enflasyon artışı gerçekleşirse emeklinin mağduriyeti giderek derinleşecek. Tüm durumlar bir yana emekli aylıklarında en düşük 7.500 TL Ocak ayı ile son bulacak.

Emekli Aylıklarına Ne Kadar Zam Yapılacak?turklira

Emekli aylıklarına zam resmen Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verilerinin açıklanmasının ardından netleşecek. Bunun için Aralık ayındaki enflasyonun da belli olması gerekiyor. Ancak uzmanların tahminleri Ocak 2024 tarihinde emekli aylıklarına minimum yüzde 50 zam yapılacağı yönünde. Bir diğer ihtimal ise oransaldan ziyade seyyanen zam yapılması yönünde. Emekliye 3.000 TL seyyanen ve yüzde 20 oransal zam yapılması gündemde. Bu senaryoda en düşük emekli aylığı 12.000 TL olacak.

Emekli maaşlarının şuan verilen asgari ücretten daha düşük olması beklenmiyor. Asgari ücrette ise tahminler 14.500 – 15.000 TL olacağı yönünde.

Editör: Tugay AKSOY