Çocukların çok kelime ile konuşmasını sağlamak için elimizde gelenin fazlasını yapacağız diyen Bakan Yusuf Tekin’in tüm açıklamaları haberimizde…

En Temel Eksiklik Ana Dil Becerilerinin Gelişmemesi

Ana dilin önemine vurgu yapan Bakan Tekin bakanlık merkez binasında konuştu. Dilimizin Zenginlikleri Projesi tanıtım toplantısına katılan Bakan Tekin haziran ayı başından beri Türkçe ve Türk kültürü üzerinden çaba sarf ettiklerini anlattı. Yeni gelişen bir oluşum olmadığını yıllardır süregelen çalışmaların şimdi daha çok çalışarak sonuçlanacağını ve daha iyi bir geleceğin çocuklarımızı beklediğini belirtti.

İşte Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin Açıklamaları;

"Çocuklarımız eğer başarılı olsun istiyorsak, çocuklarımızın hayatta sadece akademik hayatta, eğitim hayatlarında değil, iş hayatında, toplumsal hayatta, aile hayatında başarılı bir biçimde kendilerini ifade etmelerini istiyorsak bu konudaki en temel eksikliğimiz ana dil becerilerinin yeterince gelişmiş olmaması. Ana dil zeminindeki düşüncelerimiz, hayallerimiz, duygularımız, kimliğimiz ve karakterimiz bu ana dilin zeminde şekil alan unsurlar. İnsan kendi ana diline ne kadar hakimse, zenginliklerinden ne kadar çok istifade ediyorsa o ölçüde parlak ve güçlü bir kimliğe ve kişiliğe sahip olacaktır. Temel vazifemiz Türk milli kimliğini ve her bir evladımın kişiliğini güçlü kılmak ise eğer o zaman ana dil kullanımını desteklemek, ana dil kullanımını güçlendirmek temel görevlerden bir tanesi olacaktır. İngilizce üzerinde yapılan değerlendirmede hep şu söyleniyor; İngilizce çok zengin bir dil, aynı cümleyi veya aynı meramınızı farklı şekilde ifade edeceğiniz bir sürü kelime var diye konuşuyoruz. Ben şunu iddia ediyorum, yani dünyada en zengin dillerden bir tanesi Türkçe. Türkçe'nin farkına varırsak, kullanabilirsek, çok zengin bir dil olduğuna inanıyorum. Yeter ki biraz özen gösterelim, biraz dikkat gösterelim. Çocuklarımızın çok kelimeyle konuşmasını temin etmeye çaba sarf ediyoruz"

Editör: Birkan Erel