Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde öğretmenlik hizmetini ücretli statüsünde sürdüren kişi sayısı her yıl artmaya devam etmektedir. İl Milli Eğitim Müdürlüklerinin ihtiyaçlarına yönelik açılan kadrolara, ücretli öğretmenler yerleştirilmektedir. Son yıllarda ücretli öğretmenlere kadro geleceği konuşulsa da herhangi bir somut gelişme yaşanmamıştır. Ücretli öğretmenler saatlik ücret almaktadırlar, o ay girmiş oldukları ders saati toplanarak banka hesaplarına yatırılmaktadır. Milli Eğitim Müdürlükleri’nin ücretli öğretmen maaşlarını her ayın 1’i ila 15’i arasında yatırdığını söyleyebiliriz. Kadrolu öğretmenler ise diğer memurlarda olduğu gibi her ayın 15’inde maaşlarını almaktadırlar.

Ücretli Öğretmen Maaşı Nereye Yatıyor?

Ücretli öğretmenler İl MEM’lerin ihtiyaçları doğrultusunda ek ders veren öğretmenlerdir. Herhangi bir atanma durumu söz konusu olmadığı için KPSS puanı gerekmemektedir. Sözleşmeli ve kadrolu öğretmenlerin haftalık 40 saati doldurmaları beklenmektedir. Bu öğretmenlerden doğan açığı ise ücretli öğretmenler doldurmaktadır. Ancak ücretli öğretmenler özel sektör statüsünde tabiidir ve o düzenlemeye göre maaş almaktadırlar. Ücretli öğretmenlerin maaşlarını ne zaman alacağı İl/İlçe MEM’lerin kararlarına göre değişiklik gösterebilmektedir. Aynı zamanda ücretli öğretmenlerin maaşları il/ilçe müdürlüklerinin anlaşmalı olduğu bankalara yatırılır. Ücretli öğretmenlerin, anlaşmalı bankada hesap açması gerekebilmektedir.

Ücretli Öğretmenlerin Tatilde Maaşı Kesilir Mi?

Ücretli öğretmenlerin en çok merak ettikleri konuların başında tatillerde maaşlarının kesilip kesilmediği, ücret ödenip ödenmediğidir. Ücretli öğretmenlere resmi tatillerde, ara ve yaz tatillerinde, kar tatillerinde maaş ücret ödenmemektedir. Ücretli öğretmenler yalnızca, girmiş oldukları derslerden ödeme almaktadır. Örneğin; mücbir sebep hali olan pandemide dahi ücretli öğretmenler ödeme alamamıştır. Bu konuya son zamanlarda tepkiler giderek artmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu uygulaması, öğretmenleri ucuz iş gücü görmesi olarak değerlendirilmektedir. Gelecek seçim ile birlikte ücretli öğretmenler, öncelikle atanma beklerken ardından bu ücret ve tatil sorununa çözüm bulunmasını beklemektedirler.

Ücretli Öğretmen Haftada Kaç Saat Ücret Alır?

Ücretli öğretmenler girdikleri ders başına ücret alır, haftalık girebilecekleri ders saati ise 40’dır. Ücretli öğretmenler 40 saati aşan derslerden ek ücret talep edemez. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretli öğretmenlerin ders açığını kapatması için görevlendirmesi sebebiyle haftalık saat sınırını 40 olarak belirlediği düşülmektedir. Ancak bazı durumlarda örneğin Halk Eğitim gibi kurumlarda görev alınıyorsa, gece gündüz gibi ek ücrete tabii mesailerde bu saat sayısı artabilmektedir.

Ücretli Öğretmen Maaşı Ne Kadar 2023?

Ücretli öğretmen maaşları ek ders ücreti yönetmeliğine tabiidir. Memur zammı oranında ek derslere zam yapılmaktadır. Ücretli öğretmenlerin, 2022 yılında 46,70 Lira tutarında olan brüt ücreti yüzde 60,71 TL’ye yükselmiştir. Gece dersleri ise 65 TL brüt civarındadır. Ücretli öğretmenlerin brüt ücretlerinden çeşitli kesintiler yapılmaktadır. Yüzde 20 SGK payı ve yüzde 14 katılım payı kesilebilmektedir. Gece ve gündüz ders veren öğretmenlerin brüt ücreti farklıdır ve ayrı ayrı hesaplanması gerekmektedir. 2023 yılında net ek ders ücreti ortalama 51 TL civarındadır.

40 Saat Derse Giren Öğretmen Ne Kadar Maaş Alır 2023?

Haftada 40 saat derse giren ücretli öğretmen gündüz eğitim veriyorsa, brüt ücreti 60,71 TL’dir. Ortalama olarak ders saati başına gündüz ücreti olarak net 51 TL yatırılmaktadır. Haftada 40 saat ders veren ücretli öğretmen ortalama 2.040 TL haftalık ücret almaktadır. Ancak bazı durumlarda, katkı payları 5+1 kuralı ve gece çalışması ile birlikte daha fazla ücret alınabilmektedir.

Okul Müdürü Ücretli Öğretmenlerin Görevine Son Verebilir Mi?

Okul idaresi bazı durumlarda ücretli öğretmenlerin görevine son verebilir. Öğretmen kuruma karşı görev ve sorumluluklarını yerine getirmiyorsa, kural dışı davranışlar sergiliyorsa idare tarafından işine son verilebilmektedir. Bazı durumlarda öğretmenler mobinge maruz kalabilmekte, kişisel sebepler ile ücretli öğretmenler istifaya zorlanmakta ya da işine son verilmektedir. Bu gibi durumlarda öğretmenlerin yargı yolu açıktır.

Öğretmenlerin 1 Saatli Ders Ücreti Ne Kadar 2023?

Ücretli öğretmenler bildiğiniz üzere memur ve emekli maaşlarına zam oranında iyileştirme almaktadırlar. Ücretli öğretmenlerin Ocak-Haziran döneminde brüt ek ders ücreti 60,72 TL, net ek ders ücreti ise 51,15 TL’dir. %20 vergi dilimine giren öğretmenlerin alacağı net ek ders ücreti 48,12 TL’dir.

Ücretli Öğretmen 5 Saate 1 Saat Nasıl Hesaplanır?

Ücretli öğretmenler, yani resmi görevde olmayan öğretmenlerin ücretlerine ilişkin 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı kararı ile 9’uncu maddede değişiklik yapılmıştır. Yapılan düzenleme ile ücretli öğretmenler girdikleri her 5 saate 1 saat fazla ücret almaktadır. Haftada 30 ayda 120 saati olan öğretmen; 120/5: 24 toplamda ise 144 saat ders ücreti almaktadır. Yüksek vergi dilimine girmiyorsa ve derslerinin hepsi gündüz ise 144 saati olan bir ücretli öğretmen 7.365 TL ödeme alacaktır.

5 Saate 1 Saat Ek Ders Kimlere Verilir?

2022 yılında Cumhurbaşkanı kararı ile Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine ilişkin değişikliğe gidildi. Yapılan düzenleme neticesinde 5 saate 1 saat ek ders öğretmen ve usta öğreticilere verilecek.